Svensk romanceförfattare tar sig in på mångmiljard marknad

Efter det svenska deckarundret – Nu kommer svensk romance

Det svenska deckarundret har länge varit en snackis i förlagsvärlden.
Nu är det den svenska romantikens tur att gå på export.
Succéförfattaren Simona Ahrnstedt har skrivit treboksdeal med USA, och blir därmed den första svenska romanceförfattaren någonsin att ges ut på engelska. 

 Försäljningen är unik.
– Jag har aldrig hört talas om någon europeisk, än mindre svensk, romanceförfattare som lyckats säljas till USA, säger Anna Frankl, Simona Ahrnstedts litterär agent på Nordin Agency.
Att kunna exportera högklassig svensk romance till ett land som USA känns som ett privilegium, menar hon.
– Bara de allra bästa författarna kommer ut i USA och Simona, som är känd för sina feministiska och intelligenta berättelser, tillför något alldeles eget.

På några år har Simona Ahrnstedt helt på egen hand tagit genren till Sverige och anses stå i spetsen för den romancevåg som sveper in över landet. Hon är för närvarande aktuell med romanen En Enda Hemlighet (Forum http://www.forum.se/forfattare/a/simona-ahrnstedt), utgiven i maj.

Trots att endast två böcker ännu getts ut i den planerade trilogin blev amerikanska Kensington Publishing så förtjusta i Simonas böcker att de omgående la bud på hela serien.
– Jag är övertygad om att det finns en stark publik i USA för hennes fräscha nytillskott till genren, säger Alicia Condon, förläggare på Kensington.

Kärleken till romance är lika stor i USA som den svenska kärleken till deckare. Romance är Nordamerikas största litterära genre och omfattar en mångmiljardindustri med miljontals kräsna, engagerade läsare samt tusentals författare. Därmed är det också en av de absolut svåraste marknaderna att ta sig in på.
Sannolikheten att få sin svenska bok översatt till amerikanska är mindre än en promille.
– Jag är galet stolt att ha klarat nålsögat. Det här är litteratur som folk älskar att läsa, även om de inte alltid vet det innan, säger succéförfattaren, vars böcker redan sålts till åtta länder.

Simona Ahrnstedt är även aktuell i Midsommar på SVT1, 20.00 den 19e juni där hon diskuterar Romance med bland andra Sonja Aldén och Martin Stenmarck.

Kontaktperson:
Anna Frankl, litterär agent
Tel: +46 (0)70 663 62 04
Mejl: anna@nordinagency.se
www.nordinagency.com

Simona Ahrnstedt (http://simonaahrnstedt.se/), född 1967 i Prag, är författare, leg. psykolog och kbt-terapeut. Hon har läst filmvetenskap, tyska, juridik, tjeckiska och filosofi. Hon har gett ut fem böcker i romance genren. Idag går hon i spetsen för den nya svenska romancevågen och brinner för genren – böcker av kvinnor, för kvinnor, om kvinnor.

Nordin Agency är en fristående litterär agentur som representerar författare i alla genrer från deckare till romance. Agenturen har varit verksam i 25 år och ägs av Joakim Hansson. Några av Nordins mest kända författare är Camilla Läckberg, Mons Kallentoft, Viveca Sten, Carin Gerhardsen, Marianne Fredriksson och Simona Ahrnstedt.

svensk_romanceförfattare_tar_plats_på_mångmiljard_marknad svensk_romanceförfattare_tar_plats_på_mångmiljard_marknad